Cum promovezi un start-up?

După mai mulţi ani în câmpul muncii, „ţi-ai luat inima-n dinţi” şi ai renunţat la siguranţa oferită de un salariu fix în urma unui program de 8 ore, hotărât/ă fiind să încerci emoţiile şi bucuriile unui start-up.

Au urmat câteva săptămâni de luptă prin „hăţişurile” birocraţiei şi ţi-ai atins scopul: ai propria firmă!

Ai închiriat sediul social, ţi-ai amenajat punctul de lucru şi acum aştepţi să-ţi vină clienţii. Ştii sigur că produsul/ serviciul tău este unic pe piaţa românească şi totuşi… clienţii întârzie să apară… Şi nu ştii ce să mai faci ca să-i atragi…

Imediat după deschiderea firmei, ai pregătit o petrecere, pentru a-ţi anunţa intrarea pe piaţă, desigur (100 de invitaţi au mâncat şi au băut pe socoteala ta; dar a doua zi niciunul n-a mai dat pe acolo).

Apoi, aşa cum ai auzit de la alţii, ai scos „bani de la ciorap” şi ai pregătit câteva mii de pliante (fluturaşi), pe care le-ai împrăştiat după cum „te-a tăiat capul”: prin cutii poştale, în clădiri de birou, la intersecţii etc.

Rezultat – zero barat.

Niciun telefon, cât de mic, în urma „campaniei”.

Şi acum eşti demoralizat, „cu nervii la pământ” şi te uiţi amărât cum timpul se scurge şi nu interesează pe nimeni „prăvălia” ta. (spun „prăvălie” la modul general, pentru că afacerea ta poate fi grădiniţă, magazin, agenţie etc., adică orice activitate realizată pentru a produce bani).

Şi probabil că îţi pui a mia oară întrebarea, de ce afacerile altora merg şi a ta nu…

Ce ai făcut greşit?…

Păi… cam…. totul…

Încă de la început, ai uitat să identifici cel mai important lucru: publicul căruia te adresezi; prin urmare ai comunicat haotic şi generalist (dacă ai facut-o).

Spre exemplu, întotdeauna, înainte de a lucra pentru un client (în special dacă este start-up), prima întrebare pe care i-o adresez este următoarea:

„Cine este publicul tău?” Pentru că este VITAL să ştii cui te adresezi.

Adesea răspunsul pe care îl primesc este:

„Toţi sunt clienţii noştri!”

Sau

„Ne adresăm tuturor!”

GREŞIT! GREŞIT! GREŞIT!

Răspunsurile de mai sus pot fi considerate „paşaport pentru faliment”!

Citeşte continuarea aici…

Pentru cei interesaţi să-şi promoveze singuri companiile aflate la început de drum, in week-endul 22-23 septembrie va fi organizat un nou curs Buticul de PR, cu tema „Cum promovezi o companie aflată la început de drum (start-up)? Oportunităţi şi provocări”.

Vei putea afla nu doar cum să identifici publicul care te interesează, dar şi ce fel de tactici de promovare să foloseşti pentru a deveni vizibil şi a te promova, în condiţiile în care, fiind la început de drum, eşti considerat un „no name”, prin urmare, neinteresant.

Pentru detalii  referitoare la modalitatea de înscriere la Buticul de PR vă rog să contactaţi buticuldepr@buticuldepr.ro !

Un gând despre „Cum promovezi un start-up?”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s