“Ponturi” de angajator

In calitate de angajator, m-am intalnit adesea cu tot felul de candidati pentru diverse functii din companiile sau departamentele pe care le-am coordonat.

Citeste, mai jos, sfaturile din perspectiva unui angajator. Aceste „ponturi” nu au, intodeauna, legatura cu ceea ce stie un candidat, ci cu ceea ce crede angajatorul ca acel candidat stie (uneori iti dai seama din prima discutie, alteori nu, cu toate acestea intotdeauna iti formezi o prima parere despre candidat, inca de la inceputul discutiei).

 1. Nu fi agresiv! Nu asalta potentialul angajator cu telefoane, e-mail-uri si mesaje! Denotă disperare.
 2. Nu contacta un potenţial angajator pentru a-i cere informaţii suplimentare despre un „job” de care ai aflat printr-o cunoştinţă pe care nu o poţi nominaliza! Impresia pe care o laşi este extrem de neplăcută! În caz că eşti sigur că funcţia respectivă chiar există, este preferabil să îţi trimiţi CV-ul pe e-mail; este mai puţin agresiv.
 3. Nesiguranţa din partea candidatului se simte şi se transmite angajatorului.
 4. Chiar dacă un angajator nu are experienţă în domeniul tău profesional (este director general, HR manager etc.), va “simţi” dacă nu ai experienţa pe care o declari.
 5. Nu participa la interviu cu „lecţiile nepregătite”! Nu aveam pretenţia să fie cunoscute toate proiectele în amănunt (deşi ar fi fost flatant:), însă nu am apreciat niciodată candidaţii care nu cunoşteau informaţiile publice despre compania/ departamentul coordonate de mine.
 6. Dacă încerci să îl „linguşeşti” pe angajator, te afli pe „teren minat”: fie îţi reuşeşte şi îi atragi atenţia angajatorului (dar trebuie să fii foarte subtil), fie cuvintele tale sunt interpretate greşit şi continuarea o cunoşti, prin urmare e preferabil să fii rezervat.
 7. Nu-ţi contrazice angajatorul la interviu, dacă vrei realmente să te angajezi in acea companie, chiar daca respectivul spune „tampenii”. Niciun om cu „scaun la cap” nu va angaja o astfel de persoana (este o regula pe care eu, in calitate de candidat, nu am respectat-o şi au existat situaţii în care m-am contrazis cu potenţialul angajator – îţi dai seama care a fost rezultatul…)
 8. Un angajator poate cunoaşte pe cine nu te aştepţi, prin urmare poate cere referinţe despre tine foştilor tăi angajatori, iar dacă ai avut relaţii tensionate cu ei este posibil să îţi scadă şansele de angajare.
 9. Nu-ţi vorbi de rău, la interviu, fostul angajator, chiar dacă într-adevăr este un “dobitoc exploatator”. Noul angajator va considera, pe bună dreptate, că vei vorbi la fel de rău şi despre el.
 10. Încearcă să laşi “loc de bună-ziua”! Sună a clişeu, dar este adevărat. Suntem tineri şi nu poţi şti niciodată cine, în ce loc şi funcţie va ajunge (valabil şi pentru angajatori).
 11. Nu scrie pe blogul personal/ forumuri publice acuzaţii la adresa angajatorilor dacă nu poţi aduce probe care să argumenteze ceea ce ai scris (chiar şi aşa, este preferabil ca, în calitate de specialist în relaţii publice, să mediezi conflictele, nu să le creezi). Compania/ fostul angajator te poate da în judecată pentru afirmaţii nefondate.
 12. Chiar dacă frustrările tale s-au acumulat şi simţi că ai dreptul să te “răcoreşti”, nu crea stări conflictuale. Majoritatea companiilor evită angajaţii conflictuali/ controversaţi. În plus, dacă firma la care ai lucrat va avea o imagine negativă, acest aspect se va răsfrânge şi asupra ta, ca fost angajat al companiei respective.
 13. Nu te lăuda foarte mult, dar nici nu fi prea modest! Dacă vei spune “Eu făceam toată treaba, fără mine departamentul s-ar fi dus de râpă” angajatorul fie va gândi că ai o problemă cu delegarea responsabilităţilor şi cu munca în echipă, fie nu te va crede. La fel, dacă vei spune “N-am făcut decât să răspund la telefon şi i-am ajutat pe colegii mei”, impresia angajatorului despre tine nu va fi prea bună. În ambele situaţii rezultatul este acelaşi răspuns negativ la interviu (dacă va veni vreodată).

Cel mai important!

Nu te descuraja dacă, deşi consideri că ai răspuns foarte bine la toate întrebările interviului, nu ai primit funcţia!

Motivele nu ţin întodeauna de tine: poate angajatorul a găsit o altă persoană pe care o consideră mai potrivită sau cere un salariu mai mic. Cauzele pot fi multe, inclusiv faptul că, poate îţi este destinată o funcţie mai bună, într-o companie mai mare.

4 gânduri despre „“Ponturi” de angajator”

 1. din perspectiva unui student dornic de a lucra in acest domeniu, pot presupune ca acest premiu consta in obtinerea unei posibilitati de colaborare cu o companie?
  Va multumesc

 2. Felicitări pentru iniţativă şi pentru carte, pe care voi încerca să o achiziţionez cât de curând!

  PS: O critică, sper eu, constructivă: imperativul, la forma lui negativă, pleacă de la infinitivul verbului. Prin urmare, regula nr. 5 trebuie să înceapă cu îndemnul „Nu te duce”. Nu aş fi semnalat mărunta scăpare dacă nu aţi fi subliniat, în repetate rânduri, importanţa corectitudinii gramaticale în redactarea unui text.
  Mult succes şi, încă o dată, felicitări!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

…un magazin de relatii publice si comunicare

%d blogeri au apreciat: